Σε έναν κόσμο όπου η βιομηχανία παραγωγής καλωδίων αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, η LEIBINGER πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των συστημάτων κωδικοποίησης και σήμανσης, λανσάρει ένα νέο σύστημα CIJ που σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα, προσφέρει επαναστατικές καινοτομίες στους κατασκευαστές καλωδίων. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του, στα τεράστια οφέλη που προσφέρει στη βιομηχανία καλωδίων και στις εμπειρίες των πελατών της LEIBINGER.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία καλωδίων

Οι κατασκευαστές καλωδίων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Οι πελάτες επιθυμούν να λαμβάνουν όλο και πιο ισχυρά και αξιόπιστα καλώδια. Κατά την ανάπτυξη και την παραγωγή καλωδίων πρέπει να γίνεται συμμόρφωση σχετικά με κάποιες απαιτήσεις, ιδίως όσον αφορά τα πρότυπα ασφαλείας. Επιπλέον, το θέμα της βιωσιμότητας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Αυτό αφορά την παραγωγή προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν και τη μείωση των εκπομπών CO2 . Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με φόντο την πίεση του κόστους. Η πίεση αυτή προκύπτει από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, από απρόβλεπτες διακοπές λειτουργίας, διορθώσεις ή και καθυστερήσεις που θα έπρεπε να αποφευχθούν.

Ο ρόλος της κωδικοποίησης και της σήμανσης

Η αποτελεσματική σήμανση διαδραματίζει βασικό ρόλο στην βιωσιμότητα, στην αξιοπιστία και στη μείωση του κόστους. Η τεχνολογία CIJ (Continuous Inkjet Technology) είναι το πιο διαδεδομένο είδος τεχνολογίας σήμανσης στην παγκόσμια αγορά παραγωγής καλωδίων. Τον Μάιο του 2023, η γερμανική εταιρεία LEIBINGER, ειδικός στη σήμανση, παρουσίασε στην αγορά τον νέο εκτυπωτή IQJET. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αυτού του προϊόντος, η εταιρεία δεσμεύτηκε να εστιάσει στην αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Αυτός ο εκτυπωτής δεν απαιτεί καμία συντήρηση για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας του, λόγω του καινοτόμου, στιβαρού και μειωμένου σε φθορά σχεδιασμού του προϊόντος. Ο IQJET δεν απαιτεί κανένα από τους συνηθισμένους τρόπους καθαρισμού. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα αυτού του συστήματος εκτύπωσης είναι πολύ υψηλότερη από άλλα προϊόντα της αγοράς.

Τι διαφοροποιεί τον IQJET από τους προηγούμενους εκτυπωτές CIJ;

Η τεχνολογία CIJ είναι οικονομική, είναι παγκοσμίως εφαρμοσμένη, ευέλικτη και αντιμετωπίζει πλήρως όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία καλωδίων. Οι εκτυπωτές CIJ είναι κατάλληλοι για όλες σχεδόν τις επιφάνειες, τα σχήματα και τα υλικά. Η κωδικοποίηση γίνεται ανέπαφα. Η ενσωμάτωση στην παραγωγή καλωδίων είναι απλή, η λειτουργία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τα μελάνια στεγνώνουν εξαιρετικά γρήγορα και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε ανοιχτόχρωμα όσο και σε σκούρα στρώματα, αποδίδοντας καλή και ευανάγνωστη εικόνα εκτύπωσης. Ένα γνωστό μειονέκτημα των συμβατικών εκτυπωτών CIJ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ότι απαιτούν τακτικό καθαρισμό. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η γραμμή παραγωγής πρέπει να διακόπτεται. Αυτό είναι ενοχλητικό και δαπανηρό. Ο IQJET εξαλείφει εντελώς αυτό το μειονέκτημα.

Η καινοτόμος τεχνολογία στεγανοποίησης ακροφυσίων της LEIBINGER στον IQJET είναι μοναδική στην αγορά και καθιστά τον καθαρισμό περιττό. Στα διαλείμματα μεταξύ των εκτυπώσεων, το κύκλωμα μελάνης σφραγίζεται αυτόματα με απόλυτα αεροστεγή τρόπο και η μελάνη απλώς συνεχίζει να κυκλοφορεί. Ως αποτέλεσμα, το μελάνι δεν στεγνώνει και οι γραμμές δεν φράζονται. Τα οφέλη για τον χρήστη είναι ότι δεν απαιτείται χρονοβόρα ρουτίνα καθαρισμού και ο εκτυπωτής επαναλειτουργεί αμέσως. Η ποιότητα εκτύπωσης είναι πάντα υψηλή, επειδή η θερμοκρασία και το ιξώδες του μελανιού στον IQJET ελέγχονται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και κάτω από τις ιδιαίτερα απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες ή θερμοκρασίες της παραγωγής καλωδίων, αυτές δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκτύπωσης.

βιομηχανία παραγωγής καλωδίων
βιομηχανία παραγωγής καλωδίων

Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες εκπομπές και σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα κατανάλωσης του διαλύτη είναι στο μισό επίπεδο των τυπικών ανταγωνιστικών συστημάτων. Για παράδειγμα: ο IQJET χρησιμοποιεί 2,7 ml διαλύτη ανά ώρα. Τα τρέχοντα ανταγωνιστικά συστήματα χωρίς ανάκτηση διαλύτη χρησιμοποιούν μεταξύ 6 και 10 ml ανά ώρα. Υπολογίζουμε ότι σε μια λειτουργία με 3 βάρδιες , συνολικά 6.000 ώρες ετησίως, εξοικονομούνται 43.800 ml διαλύτη κάθε χρόνο.

Πώς ο IQJET επιτυγχάνει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος;

Μακροπρόθεσμα, το λειτουργικό κόστος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Με την τεχνολογία CIJ, μιλάμε για την κατανάλωση μελανιού και διαλύτη, καθώς και για τις ενεργειακές απαιτήσεις. Η πιο συναρπαστική καινοτομία του IQJET, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας είναι το έξυπνο σύστημα διαχείρισης αντλιών. Οι αντλίες λειτουργούν διακεκομμένα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να είναι πιο ανθεκτικές. Ο IQJET είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στην κατανάλωση ενέργειας και κατά μέσο όρο καταναλώνει μόλις 36 watt. Η δελεαστική εξοικονόμηση δαπανών προκύπτει από το γεγονός ότι ο IQJET δεν απαιτεί καμία συντήρηση κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών λειτουργίας του.

Για την ένταξη στις λειτουργίες παραγωγής, η LEIBINGER προσφέρει μια λύση plug & print με το IQJET. Ο εκτυπωτής διαθέτει πάρα πολλές θύρες, όπως OPC UA και ενσωματωμένο PLC, επιτρέποντας την απλή ενσωμάτωσή του σε οποιαδήποτε γραμμή παραγωγής. Ο χειρισμός είναι απλός και εύχρηστος, περιλαμβάνοντας λειτουργία drag & drop (όπως σε μια έξυπνη συσκευή) σε μια υπερσύγχρονη οθόνη αφής 10 ιντσών.

Το νέο σύστημα των μελανοδοχείων συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Tα δοχεία IQJET αδειάζουν μέχρι την τελευταία σταγόνα – κάτι που δεν ισχύει για πολλούς από τους συμβατικούς εκτυπωτές CIJ της αγοράς. Τα ανταγωνιστικά συστήματα απαιτούν συχνά νέες αμπούλες ακόμη και όταν οι εγκατεστημένες είναι γεμάτες κατά 10%. Μόλις η αμπούλα ενός IQJET αδειάσει τελείως, μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ένα άλλο θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι τα άδεια δοχεία μπορούν  να ανακυκλωθούν μαζί με άλλα πλαστικά απόβλητα. Δεδομένου ότι αποτελούνται μόνο από ένα είδος πλαστικού (100% PE), είναι πολύ εύκολη η ανακύκλωσή τους.

Δεκαετής εμπειρία και ικανοποιημένοι πελάτες στη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων.

Η LEIBINGER θεωρεί αυτόν τον κλάδο ως έναν από τους κύριους επιχειρηματικούς της τομείς. Αυτό ενισχύεται και από την πολύχρονη εμπιστοσύνη των πελατών της. “Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας, γνωρίζουμε τα υλικά, διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα εξειδικευμένων μελανιών και η ικανοποίηση των πελατών μας που κατασκευάζουν καλώδια σε όλο τον κόσμο πιστοποιεί την τεχνογνωσία μας”, δηλώνει ο Stefan Moser από το τμήμα Applications Engineering της LEIBINGER.