Κατά την μετάβαση στους εκτυπωτές LEIBINGER inkjet, το κόστος φροντίδας και συντήρησης μειώθηκε σημαντικά. Ο εκτυπωτής αυτός, ακόμη και μετά από διακοπές στην παραγωγή, είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει γρήγορα. Τα αποτελέσματα της εκτύπωσης είναι αξιόπιστα και ποιοτικά.

Η κουλτούρα της μπύρας αναπτύσσεται συνεχώς. Ο κλάδος της ζυθοποιίας αλλάζει με βάση τις τάσεις της εποχής, π.χ. το ενδιαφέρον που δείχνουν οι καταναλωτές για ένα πλήθος κατηγοριών μπυρών ( τα εποχιακά, τα φρουτώδη και τα καρυκευμένα είδη) και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Η ποιότητα του προϊόντος, η αποτελεσματική εμφιάλωση και η χρήση ενός αξιόπιστου συστήματος σήμανσης, παραμένουν σημαντικά κομμάτια για την επιτυχία των ζυθοποιείων, ιδίως τώρα που η δημοτικότητα των διεθνών και εξωτικών μπυρών συνεχίζει να εντείνει την ανταγωνιστική κατάσταση.

Οι προκλήσεις στο γέμισμα και στη σήμανση

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβές γέμισμα. Αυτό σηματοδοτεί την αποφυγή σπατάλης ενέργειας και πόρων, την εξασφάλιση βιώσιμης παραγωγής και την πρόληψη απορριμμάτων. Δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία στον τομέα της παραγωγής τροφίμων που να εργάζεται με τόσο υψηλές ταχύτητες παραγωγής το λεπτό, ειδικά με γεμάτα δοχεία όσο αυτά των ποτών. Το γεγονός ότι από ένα μόνο προϊόν σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής μπορεί να σταματήσει η λειτουργία, έστω και για λίγα λεπτά, μπορεί να επιφέρει χιλιάδες ελαττωματικά δοχεία. Συνεπώς, η επιλογή αποτελεσματικής τεχνολογίας γεμίσματος και σήμανσης αποτελεί καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία.

Μεταβλητοί κωδικοί που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ζυθοποιίας

Η απαιτούμενη από τη νομοθεσία κωδικοποίηση διακρίνεται σε σταθερή και μεταβλητή. Η σταθερή κωδικοποίηση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των διατροφικών αξιών, των αλλεργιών, τα στοιχεία του παραγωγού και τους κωδικούς QR για σκοπούς μάρκετινγκ.
Η μεταβλητή κωδικοποίηση αναφέρετε στην ημερομηνία παραγωγής ή την ημερομηνία λήξης, λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χρόνο γεμίσματος ή τον αριθμό(-ους) παρτίδας. Αντίθετα με τη σταθερή κωδικοποίηση, η χρήση της μεταβλητής κωδικοποίησης είναι αναγκαίο να ενσωματωθεί στη παραγωγική διαδικασία και να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομική.
Η σήμανση με CIJ και η σήμανση με λέιζερ αποτελούν τα δύο πιο συνηθισμένα συστήματα σήμανσης στη βιομηχανία ζυθοποιίας.

Η σημασία της σήμανσης στη βιομηχανία ζυθοποιίας

Η τεχνολογία λέιζερ

Η εκτύπωση με λέιζερ επιλέγεται ανάλογα με τη συσκευασία – π.χ κουτιά αλουμινίου ή γυάλινα μπουκάλια. Η εκτύπωση πραγματοποιείται συνήθως από ένα σύστημα λέιζερ με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που χαράζει τις επιφάνειες. Σε μια γραμμή γεμίσματος κουτιών αλουμινίου η διαδικασία εκτύπωσης είναι διαφορετική . Σε αυτή τη περίπτωση, η εκτύπωση πραγματοποιείται συνήθως στο κάτω μέρος του κουτιού από ένα λέιζερ μήκους περίπου 1060 nm. Λόγω των υψηλών ταχυτήτων, στη παραγωγή για το γέμισμα των κονσερβών και  των μπουκαλιών, συχνά χρησιμοποιούνται συστήματα λέιζερ με υψηλή ισχύ (μεταξύ 70W -120 W) .

Η εκτύπωση µε λέιζερ έχει χαμηλά ποσοστά διακοπών και γενικότερα ενδείκνυνται για λειτουργίες παραγωγής υψηλής ταχύτητας. Τα μηχανήματα λέιζερ δεν απαιτούν αναλώσιμα, ούτε τακτική συντήρηση. Μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν κατά την ενσωμάτωση και τη λειτουργία του μηχανήματος. Συγκεκριμένα κατά την εκτύπωση κουτιών αλουμινίου, η ανεξέλεγκτη διαδικασία καύσης που υπάρχει στην εκτύπωση με λέιζερ, σε συνδυασμό με τα αποκομμένα σωματίδια αλουμινίου, μπορεί να δημιουργήσει εύφλεκτο και εκρηκτικό μείγμα. Οι ατμοί που δημιουργούνται από την εκτύπωση με λέιζερ μπορεί να είναι τοξικοί , γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται χρήση μιας συμπληρωματικής συσκευής εκχύλισης με φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Οι εκτυπωτές inkjet, γνωστοί και ως continuous inkjet (CIJ)

Η μέθοδος CIJ είναι η πιο διαδεδομένη τεχνολογία σήμανσης σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σχετικά οικονομική, κατάλληλη για γενική χρήση, ευέλικτη και παρέχει υψηλές ταχύτητες εκτύπωσης . Οι εκτυπωτές CIJ είναι κατάλληλοι για σχεδόν όλες τις επιφάνειες, τα σχήματα και τα υλικά. Η κωδικοποίηση γίνεται ανέπαφα. Ο τρόπος ενσωμάτωσης είναι απλός και η λειτουργία του είναι ασφαλής, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Επιπλέον, τα μελάνια στεγνώνουν πολύ γρήγορα, είναι κατάλληλα για σχεδόν όλα τα παραγωγικά συστήματα , παρέχουν ισχυρή προσκόλληση, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την εύκολη αφαίρεση κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης. Ένα μεγάλο μειονέκτημα των συμβατικών εκτυπωτών CIJ είναι ότι χρειάζονται τακτικό καθαρισμό, ο οποίος απαιτείται σε κάθε εκκίνηση. Ως εκ τούτου,  η γραμμή παραγωγής διακόπτεται, το μελάνι επειδή δεν χρησιμοποιείται στεγνώνει και οι γραμμές φράσσονται . Όμως η LEIBINGER αποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος:

Μια νέα εναλλακτική λύση σήμανσης, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνολογιών

Φέτος, η LEIBINGER εγκαινίασε μια νέα εναλλακτική λύση σήμανσης IQJET. Αυτό εξαλείφει τα μειονεκτήματα της συμβατικής τεχνολογίας CIJ, ενώ συνδυάζει τα οφέλη και των δύο τεχνολογιών. Συγκεκριμένα συνδυάζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα, το ελάχιστο κόστος συντήρησης, το ευνοϊκό κόστος επένδυσης και την ευκολία ενσωμάτωσης της στη γραμμή παραγωγής. Το συγκεκριμένο σύστημα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Leibinger IQjet

IQJET – Το πρώτο παγκοσμίως έξυπνο σύστημα κωδικοποίησης. Γνωρίστε την πρωτοποριακή αποδοτικότητα, την εύκολη λειτουργικότητα, την οικονομικά συμφέρουσα λειτουργία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς συντήρηση για 5 χρόνια.

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα χωρίς διακοπή λειτουργίας

Η αξιοπιστία και η αποφυγή δυσλειτουργιών, όσον αφορά τη σήμανση των προϊόντων στη βιομηχανία ποτών, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το IQJET της LEIBINGER αναπτύχθηκε ειδικά για να ικανοποιήσει αυτή τη φιλοδοξία. Σε σχέση με τους συμβατικούς εκτυπωτές CIJ, οι δυο βασικές τους διαφορές επηρέασαν το σχεδιασμό αυτού του προϊόντος.

Πρόκειται για την αυτόματη σφράγιση των ακροφυσίων του IQJET

  1. Αποτελεί μοναδική επιλογή στην αγορά και παρέχει αξιοπιστία και ομαλή λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό, το κύκλωμα μελάνης σφραγίζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της εκτύπωσης, καθιστώντας το απόλυτα αεροστεγές. Έτσι αποτρέπεται το φράξιμο του ακροφυσίου και η ξήρανση του μελανιού. Ο εκτυπωτής μόλις ενεργοποιηθεί αρχίζει να λειτουργεί ξανά. Κατά συνέπεια, αποφεύγονται τα έξοδα καθαρισμού, η προετοιμασία του συστήματος, οι χρονοτριβές και η διακοπή λειτουργίας της παραγωγής. Ο IQJET ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία και το ιξώδες του μελανιού, παρέχοντας σταθερά υψηλή ποιότητα εκτύπωσης.
    2. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του IQJET είναι ότι δεν απαιτεί καμία απολύτως συντήρηση για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Το γεγονός αυτό το καθιστά μοναδικό στην αγορά σήμανσης και στην καινοτομία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη νέα και ιδιαίτερα αξιόπιστη φιλοσοφία του προϊόντος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της φθοράς και τη μέγιστη διάρκεια ζωής.

Ενσωμάτωση απλού plug & print κατά τη λειτουργία
Με το IQJET, η LEIBINGER θέτει ένα νέο πρότυπο σε σχέση με την ενσωμάτωση στις διαδικασίες παραγωγής. Ο εκτυπωτής είναι εξοπλισμένος με μεγάλο αριθμό επαφών, συμπεριλαμβανομένων των OPC , UA και ενός ενσωματωμένου PLC (προγραμματιζόμενος λογικός ελεγκτής), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματωθεί γρήγορα και εύκολα σε κάθε μονάδα πλήρωσης.

Προσεγμένη εστίαση στο χαμηλό λειτουργικό κόστος

Ο νέος εκτυπωτής σε σχέση με τις συμβατικές τεχνολογίες CIJ, καταναλώνει λιγότερο μελάνι, διαλύτη και ενέργεια. Το μέγεθος της βελτίωσης μπορεί να φανεί εύκολα με μια ματιά στον διαλύτη. Κατά τη διάρκεια των διακοπών της εκτύπωσης, ο IQJET δεν καταναλώνει καθόλου διαλύτη, και αυτό είναι εφικτό χάρη στο αυτόματο σύστημα σφράγισης ακροφυσίων. Οι διαλύτες που εξατμίζονται κατά τη διαδικασία εκτύπωσης ανακυκλώνονται και επιστρέφουν στο σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές και μείωση της κατανάλωσης διαλυτών έως και στο μισό σε σύγκριση με των ανταγωνιστών. Η πιο αξιοσημείωτη καινοτομία της IQJET όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας είναι το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της αντλίας. Με αυτό το σύστημα, οι αντλίες δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργούν διαρκώς, οπότε καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το IQJET είναι εξαιρετικά αποδοτικό στην κατανάλωση ενέργειας και  αρκείται κατά μέσο όρο σε μόλις 36 watt.